DREAPTA CREDINTA ORTODOXA dupa sinodul talharesc

”Să cercetăm, ca să nu fim înşelaţi şi purtaţi de orice vânt” (cf. Ef. 4, 14)

About

De ce am facut blogul Dreapta Credinta Ortodoxa dupa sinodul talharesc ?

In primul rand pentru ca trebuie sa ne ajutam unii pe altii, dupa cuvantul Domnului, ca nu cumva sa cadem prada lupilor ce au intrat in turma sa ne sfasie. Au intrat, si din pacate, au ajuns sa ne si conduca. Acest lucru s-a intamplat numai datorita pacatelor noastre… mai ales pacatului: tacerii noastre.

Sfantul Teodor Studitul (+826) atentiona :

„Atunci cand Credinta e primejduita, porunca Domnului este de a nu pastra tacere. Daca e vorba de Credinta, nimeni nu are dreptul sa zica: „Dar cine sunt eu? Preot, oare? N-am nimic de-a face cu acestea. Sau un carmuitor? Nici acesta nu doreste sa aiba vreun amestec. Sau un sarac care de-abia isi castiga existenta? … Nu am nici cadere, nici vreun interes in chestiunea asta. Daca voi veti tacea si veti ramane nepasatori, atunci pietrele vor striga, iar tu ramai tacut si dezinteresat?”
„Sinodul nu este aceasta: sa se intruneasca simplu ierarhi si preoti, chiar daca ar fi multi; ci sa se intruneasca in numele Domnului, spre pace si spre pazirea canoanelor… si nici unuia dintre ierarhi nu i s-a dat stapanirea de a incalca canoanele, fara numai sa le aplice si sa se alature celor predanisite, si sa urmeze pe Sfintii Parinti cei dinaintea noastra… Sf. loan Gura de Aur a spus deschis ca dusmani ai lui Hristos sunt nu numai ereticii, ci si cei aflati in comuniune cu ei.”
„Avem porunca de la insusi Apostolul Pavel ca, atunci cand cineva invata ori ne sileste sa facem orice alt lucru decat am primit si decat este scris de canoanele Sinoadelor ecumenice si locale, acela urmeaza a fi osandit, ca nefacand parte din clerul sfintit. Nici un sfant nu a incalcat legea lui Dumnezeu; dar nici nu s-ar fi putut numi sfant, daca ar fi calcat-o.”
„Si chiar daca am fi pacatosi in multe, totusi suntem ortodocsi si madulare ale Bisericii Universale, indepartandu-ne de orice erezie si urmand oricarui Sinod recunoscut ca ecumenic sau local. Si nu numai acestora, ci si hotararilor pe care le-au luat si le-au propovaduit Sinoadele. Nici nu este ortodox desavarsit, ci pe jumatate, cel care crede ca are dreapta credinta, dar nu se alatura dumnezeiestilor Canoane.” (Migne, PG Epistola II, 81)

Si daca Sf Ioan Gura de Aur ne indeamna sa ne ajutam intre noi pe vreme de pace:

”Dumnezeu cel iubitor de oameni, iubiţilor, voieşte ca să unească pe oameni unii cu alţii. Pentru aceasta a pus în raporturile dintre oameni o lege atât de constrângătoare, încât fiecare om, pentru folosul lui propriu să aibă nevoie de ajutorul altuia. Agricultorul, de pildă, nu seamănă numai atât grâu cât îi este lui de ajuns, căci dacă ar face aşa şi-ar primejdui şi existența sa şi pe a celorlalţi. De asemeni şi ostaşul nu se expune pericolelor războiului ca sa se salveze numai pe el şi pe ai lui, ci ca să dea siguranţă şi linişte şi tării sale. La fel şi negustorul nu aduce numai atâta marfă cât îi este lui de ajuns, ci şi pentru mulţi alţii. Dacă n-ar fi pus Dumnezeu între oameni legea de a avea fiecare nevoie de ajutorul altuia, în adevăr oamenii n-ar urmări deloc folosul celor din jurul lor; dar pentru aceasta Dumnezeu a înlănţuit în aşa fel lucrurile ca nimeni să nu poată ajunge la folosul său până ce mai întâi n-a contribuit la folosul celorlalţi. Nici chiar să ne mântuim nu-i cu putinţă dacă nu avem această dragoste unii fată de alţii. Mai mult: chiar dacă ai ajunge la cea mai înaltă concepţie despre viată, dar dacă nu te-ai îngriji de cei pierduţi, nu vei dobândi nici o îndrăzneală înaintea lui Dumnezeu. ” (Sfântul Ioan Gură de Aur, Despre Dragoste și Prietenie ). 

Cu atat mai mult trebuie sa ne ajutam in vreme de apostazie, de prigoana luciferica ! Ca nu cumva sa ne spuna Domnul ca nu avem scuza … „Iată, v-am spus mai dinainte”, ati stiut din Sfanta Scriptura … 

”De aceea dumnezeiasca Scriptură, fraţilor, strigă în sus şi în jos că mulţi înşelători au ieşit în lume. De aceea şi Stăpânul a adăugat: „Iată, v-am spus mai dinainte”. Şi trebuie ca noi să înţelegem sensul fiecărui cuvânt. „Iată v-am spus mai dinainte”, adică de acum nu mai aveţi scuză. Iată, v-am spus mai dinainte. Dacă ei vor înşela pe ca-reva din voi, [acela] va fi fără iertare. Iată, v-am spus mai dinainte. Nimeni nu are scuză binecuvântată. Iată, v-am spus mai dinainte toate. Vedeţi să nu fiţi amăgiţi. Vedeţi să nu primiţi un alt hristos mincinos în locul Meu, al celui adevărat. „Căci mulţi vor veni în numele Meu, zicând: Eu sunt Hristos, şi pe mulţi vor amăgi” şi [vor zice]: „Vremea e aproape”. Aşadar, nu mergeţi după ei.

Luaţi aminte cât cuvânt este în Sfintele Scripturi despre unele ca acestea. De aceea, adesea v-am pomenit de lipsiţii de Dumnezeu eretici şi vă rog şi acum, să nu le faceţi vreun pogorămănt în vreun lucru, nici în mâncăruri, sau în băutură, sau în prietenie, sau prin legături cu ei, sau prin dragoste, sau prin împăciuire. Căci cel înşelat în acestea şi care face pogorământ faţă de ei se face pe sine străin de Biserica sobornicească. Iar ucenicul cel adevărat şi lipsit de vicleşug al lui Dumnezeu strigă cu îndrăznire: „Dacă cineva vă binevesteşte altceva decât aţi primit, să fie anatema” (Gal. 1, 9). Şi psălmuieşte cele ale lui David: „Doamne, nu pe cei ce te urăsc am urât şi asupra vrăjmaşilor Tăi m-am topit? Cu ură desăvârşită i-am urât pe ei” (Ps. 138, 21-22). Înfricoşaţi-vă şi tremuraţi, cei care faceţi agape cu ei şi îndreptaţi-vă, ca să nu pieriţi prin necredinţa lor. Se potriveşte şi aici: „Iată v-am spus mai dinainte”. – (Sf Ioan Gura de Aur in ultima sa omilie, rostita pe cand avea sa iasa din trup.)

Caci Domnul care le stie pe toate nu degeaba ne-a atentionat…Sa ne indemnam unul pe altul in fiecare zi, sa nu fim nescultatori de poruncile Dumnezeiesti, sa luam aminte mereu la Sf Scriptura, ca sa nu ne duca cineva cu filosofia si ratacirea desarta, si sa ne departeze cumva, prin viclenie, de la Dumnezeul cel viu.

Ca zice Domnul : „Luaţi aminte ca să nu vă ducă cineva cu filosofia şi rătăcirea deşartă” (Col. 2, 8) si deasemenea:

”Luaţi seama, fraţilor, să nu fie cumva, în vreunul din voi, o inimă vicleană a necredinţei, ca să vă depărteze de la Dumnezeul cel viu.
13. Ci îndemnaţi-vă unii pe alţii, în fiecare zi, până ce putem să zicem: astăzi! ca nimeni dintre voi să nu se învârtoşeze cu înşelăciunea păcatului;
14. Căci ne-am făcut părtaşi ai lui Hristos, numai dacă vom păstra temeinic, până la urmă, începutul stării noastre întru El,
15. De vreme ce se zice: Dacă veţi auzi astăzi glasul Lui, nu învârtoşaţi inimile voastre, ca la răzvrătire.” ( EVREI 3, 12-15 )

In al doilea rand, am observat destule bloguri care la prima vedere par a fi in duhul dreptei credinte. Dar nu sunt… amesteca Adevarul cu minciuna ! Unii cu intentie, unii poate din naivitate. Dumnezeu stie… Cert este ca sunt cele mai periculoase! Cu mult mai periculoase decat cele care se declara pe fata ecumeniste!  Sa ne fereasca Dumnezeu sa cadem in inselarea lor. Trebuie sa fim atenti, vigilenti, sa discernem binele de rau numai prin prisma Sf Evanghelii.

cropped-sf-nicolae-cu-arie-21.jpg

Daca ne vom ajuta intre noi probabilitatea de a gresi va fi cu mult mai mica. Conteaza atat de mult in aceste vremuri apocaliptice, nemaiintalnite pana acum. Fara precedent….cand nu mai avem patriarhi, episcopi care sa ne apere dreapta credinta. Cine vrea sa se mantuiasca o va face fara ei, numai in ascultare de Sf Evanghelie, doar cu ajutorul lui Dumnezeu, prin mijlocirea sfintilor si mai ales a Maicii Domnului .

Dumnezeu sa ne ajute si sa ne lumineze pentru a ramane in Dreapta Credinta Ortodoxa, si dupa sinodul talharesc din Creta! Am primit-o cu atata jertfa de sange de la inaintasii nostri !

Va fi foarte greu, dar nu imposibil ! Turma va fi mica, dupa cuvantul Domnului, dar nu va fi invinsa niciodata ! 

                              Image result for Hristos

În lume necazuri veţi avea; dar îndrăzniţi. Eu am biruit lumea.” ( ioan 16,33)

Advertisements