Sfântul Mucenic Irinarh şi cele dimpreună cu dânsul şapte sfinte femei (303)

Mucenicul Irinarh se trăgea cu neamul din cetatea Sevastia. Tânăr fiind, era în slujba ucigaşilor şi când erau pedepsiţi sfinţii mucenici, slujea şi el la pedepsiri. Şi întâmplându-se în zilele împăratului Diocleţian nişte femei creştine să fie cercetate de Maxim, domnul Sevastiei, s-a luminat sufletul lui Irinarh din dumnezeiescul har al lui Hristos şi, văzând pe femeile acelea îmbărbătându-se pentru Hristos şi ruşinând pe tiranul cu minunile ce făcea, pentru aceasta a mărturisit şi el pe faţă cu îndrăzneală pe Hristos. Şi vădindu-se astfel că este creştin, a fost chinuit în multe feluri din porunca tiranului şi la urmă i-au tăiat capul, împreună şi preotului Acachie care-l botezase.

Sfântul Teodor, Arhiepiscopul de Rostov (1394)

Sfântul Teodor, Arhiepiscopul de Rostov, numit ca mirean Ioan, a fost fiul lui Ștefan (fratele Sfântului Serghie de Radonej), care a avut o funcție importantă în conducerea Cnezatului, sub Cneazul Andrei de Radonej.

Rămas văduv, Ștefan a devenit călugăr, și împreună cu fiul său de doisprezece ani a mers la Mănăstirea Sfântului Serghie, care prevedea viața ascetică a copilului Ioan. Acesta l-a tuns în monahism cu numele de Teodor la praznicul Sfântului Teodor Trihina (20 aprilie).

După ce Teodor a ajuns la maturitate a primit binecuvântare pentru a primi hirotonia în treapta preoției. Cu binecuvântarea Sfântului Serghie, Teodor a construit o biserică în cinstea Naşterii Preasfintei Fecioare Maria şi a fondat o mănăstire pe malul râului Moscova, la locul numit Simonovo. Curând mănăstirea a început să atragă o mulţime de oameni. Sfântul Teodor a construit o chilie la cinci vestre de Kremlin, unde s-a retras petrecând în asceză strictă. Și aici ucenicii s-au adunat în jurul lui.

Sfântul Serghie a vizitat acel loc și a dat binecuvântare pentru întemeierea unei mănăstiri, iar Mitropolitul Alexie a dat binecuvântare pentru construirea unei biserici cu hramul Adormirii Maicii Domnului de la Novoe Simonovo, punând piatra de temelie în 1379. Vechea mănăstire Simonov a rămas la locul de înmormântare a călugărilor.

Datorită vieţii sale virtuoase şi ascetismului aspru, Sfântul Teodor a devenit cunoscut în Moscova. Sfântul Mitropolit Alexie l-a ridicat pe Teodor pe la rangul de egumen, iar Cneazul Dimitrie de Don l-au ales ca duhovnic său.

Sfântul Teodor a călătorit la Constantinopol de mai multe ori pentru problemele Bisericii ruse. La prima sa călătorie, în 1384, Patriarhul Nil l-a facut arhimandrit. Mănăstirea Simonov a fost pusă direct sub ascultarea Patriarhului, devenind astfel stavropighie patriarhală.

În 1387, Teodor a fost uns arhiepiscop de Rostov.

Fiind egumen şi apoi arhimandrit al mănăstirii Simonov, cu toate că a fost preocupat cu multe problemele bisericeşti, Sfântul Teodor a fost model în viaţa monahală şi a avut numeroși ucenici cunoscuți ca mari asceți: Sfinţii Chiril (9 iunie) şi Therapon (27 mai), fondatorii cunoscutei Mănăstiri Lacul Alb, care au fost tunși la mănăstirea Simonov.

Sfântul Teodor s-a ocupat cu pictura de icoane, cu care a împodobit atât mănăstirea Simonov, dar şi multe biserici din Moscova.

La Rostov, Arhiepiscopul Teodor a înființat Mănăstirea Naşterea Maicii Domnului.

Moartea binecuvântata a sfântului a avut loc pe 28 noiembrie 1394.

Rugăciunea de Luni

O, Veșnice Dumnezeule, Doamne Iisuse Hristoase, cu adancă și mare smerenie a inimii mele, cunosc și mărturisesc că gresesc in toate zilele, dumnezeieștii tale dragoste. Pentru acesta astazi, ca este luni și începutul săptămânii, cer să-mi lași toate păcatele și să mi le ierti, rugându-mă cu smerenie milostivirii Tale, celei mari, să-mi dai har, ca sa pun început bun, să port grijă și să ostenesc pentru sufletul meu, pentru care ai petrecut atatea osteneli și ispite la Sfânta Ta răstignire, ca să mântuiești zidirea Ta.

Și te rog, Dumnezeul meu și Ziditorul meu, să mă îndreptezi de astăzi înainte spre bine, pâna la sfârșitul vieții mele, întru cinstea și mărirea împărației Tale și pentru mântuirea mea.

O, Doamne! Astazi îți dau sufletul și trupul meu și vointa mea, rugându-Te să fie voia Ta în mine precum îți place. Dă-mi îngaduiala să pot răbda și mă pedepseste aici întru acesta lume, dupa mila Ta, iar nu în cealalta viața.

Și iartă pe cei vii și pe cei morți după rugăciunile Sfintei Tale Biserici și mă învrednicește pe mine și pe ceilalți să ne bucurăm de mărirea ta în Rai. La acesta pun mijlocitor pe Sfinții Tăi îngeri, către care zic:
O, cerești slujitori și slugi ale lui Dumnezeu! păzitori ai oamenilor și vrajmași ai duhurilor rele, ma închin vouă, fericite duhuri, și mă bucur de marirea voastră, căci pururea stați neadormiți întru voințele Dumnezeului nostru cu multă grijă și credința; voi pururea căutați și nu dormiți, pururea slujiți și nu osteniți, pururea luptați și pururea biruiți și nu este alta grija voastră, făra numai să departați pe cel rău de la zidirea lui Dumnezeu.
O, binecuvântați păzitori ai oamenilor! mă închin vouă și vă mulțumesc pentru ajutorul cel de toate zilele ce ne dați, pentru povățuirea ce ne faceți, pentru darul ce-l cereți adesea de la Dumnezeu pentru noi și deosebi vă binecuvântez pentru grija ce aveți de mine, nevrednicul și păcătosul. O, Sfinte îngere, păzitorul sufletului meu, și voi Sfinților Arhangheli Mihaile și Gavrile, nu vă scârbiți de mine, nici mă lăsati pustiu, ci mă paziți ziua si noaptea până îmi voi da cu pocăința sufletul în mâinile lui Dumnezeu, Ziditorul meu, măcar ca eu nu va ascult, nici primesc luminările și povățuirile ce îmi faceți pentru folosul meu.

Înca vă rog să aveți grija sufletului meu și să opriți puterea vrăjmașului, pentru ca să nu mai gresesc de acum înaintea Dumnezeului meu; și mă învredniciți să vă vad la moartea mea și să stati împrejurul meu și să duceți în ceruri sufletul meu ca să se închine măririi lui Dumnezeu și sa vada bucuria Sfinților Lui pentru ca să am pricina să va mulțumesc acolo, pentru purtarea de grijă ce ați avut-o pentru mine și să vă spun binele vostru cu glas neîncetat în vecii vecilor.

Amin.

 

*

Cititi si :

Atentie mare sa nu va pacaleasca stilistii !

Sa nu cadeti cumva in ratacirea stilistilor care umbla disperati acum dupa noi adepti ai sectei lor !!!  Mai multe amanunte mai jos :

https://dreaptacredintadupasinodultalharesc.wordpress.com/2016/12/17/atentie-mare-sa-nu-cadeti-in-ratacirea-stilista/

IMPORTANT DE STIUT :

https://dreaptacredintadupasinodultalharesc.wordpress.com/2017/01/12/important-de-stiut-hotarirea-sfintului-sinod-de-la-20-noiembrie-1583-catre-toti-crestinii-adevarati-madulare-ale-sfintei-catholice-universale-si-apostolesti-biserici-de-rasarit-a-lui-hristos-di/

https://dreaptacredintadupasinodultalharesc.wordpress.com/2017/01/07/7-ianuarie-craciunul-pe-stil-vechi-sau-sf-ioan-pe-stil-nou-cum-e-mai-corect/

https://dreaptacredintadupasinodultalharesc.wordpress.com/2017/01/23/cine-trebuie-sa-faca-pogoraminte-la-pacate-oamenii-sau-dumnezeu-sau-unde-duc-pogoramintele-oamen

https://dreaptacredintadupasinodultalharesc.wordpress.com/2017/06/12/furi-si-vanzatori-de-cele-sfinte-apostatii-au-taiat-anul-acesta-2-saptamani-din-postul-sf-apostoli-petru-si-pavel-intrand-astfel-sub-anatemele-sf-parinti/

Advertisements