Sfântul Ierarh Iona

Sfântul Iona s-a născut în orașul Galich (Rusia), într-o familie credincioasă. Tatăl său se numea Teodor.

Tânărul a primit tunderea în monahism la una din mănăstirile de pe lângă Galich, pe când avea doar doisprezece ani. După aceea el s-a transferat la Mănăstirea Simonov din Moscova, unde a îndeplinit mai multe ascultări vreme de mulți ani.

Odată, când Sfântul Fotie, Mitropolitul Moscovei  a vizitat Mănăstirea Simonov, după ce s-a rugat a binecuvântat pe Arhimandrit și pe frați, după care a dorit să binecuvânteze pe fiecare călugăr în locurile în care își îndeplinesc ascultările lor monahale.

Când a ajuns la brutărie, l-au găsit pe Sfântul Iona adormit, epuizat fiind de munca sa. Deși dormea, degetele de la mâna dreaptă a sfântului erau poziționate într-un gest de binecuvântare. Sfântul Fotie le-a spus însoțitorilor săi să nu-l trezească pe călugărul istovit. După aceasta, Mitropolitul s-a apropiat și l-a binecuvântat pe călugărul adormit, proorocind celor prezenți că acest monah va fi un mare ierarh al Bisericii Ruse și pe mulți va ghida pe calea mântuirii.

Proorocia Sfântului Fotie s-a adeverit câțiva ani mai târziu. Sfântul Iona a fost hirotonit Episcop de Riazan și Murom.

Sfântul Fotie, Mitropolitul Moscovei a murit în anul 1431. La cinci ani după moartea sa, Sfântul Iona a fost ales de către Soborul Ierarhilor să ocupe scaunul de Mitropolit al Întregii Rusii, datorită vieții sale virtuoase și sfinte. Nou-alesul Mitropolit a plecat îndată spre Constantinopol cu delegația scrisă de Sobor, pentru a fi uns Mitropolit al Rusiei. Când a ajuns la Patriarhul Iosif al II-lea al Constantinopolului (1416-1439), Sfântul Iona a aflat că acesta hirotonise deja pe Isidor, bulgar de neam, ca Mitropolit al Rusiei. Petrecând o perioadă scurtă de timp la Kiev și apoi la Moscova, Isidor a mers la Sinodul de la Florența (1438), unde a îmbrățișat catolicismul.

Soborul Ierarhilor Ruși s-a reunit și l-au depus din funcția de Mitropolit al Rusiei. Acesta a rămas la Roma, unde a și murit în anul 1462.

Rămânând iarăși vacant scaunul de Mitropolit, Soborul Ierarhilor l-a ales în unanimitate pe Sfântul Iona ca Mitropolit al Moscovei și al Întregii Rusii. El a fost sfințit de ierarhii ruși la Moscova, cu binecuvântarea Patriarhului Grigorie al III-lea al Constantinopolului (1445-1450). Aceasta a fost prima dată când episcopii ruși și-au sfințit (hirotonit) singuri Mitropolitul.

Sfântul Iona a condus turma ce o primise cu stăruință spre virtute și evlavie, propovăduind credința creștină prin cuvânt și faptă. În ciuda poziției sale înalte, el a continuat viața smerită de monah ca și mai înainte.

În anul 1451, tătarii au ajuns în mod neașteptat la zidurile Moscovei, arzând toate împrejurimile și pregătindu-se pentru un atac asupra orașului. Mitropolitul Iona a condus o procesiune de-a lungul zidurilor orașului, implorând cu lacrimi în ochi pe Dumnezeu pentru a salva orașul și oamenii.

Fiind de față la moartea Cuviosului Antonie de la Mănăstirea Ciudov (care era cunoscut pentru viața sa virtuasă), Sfântul Iona a spus: „Fiule și frate Antonie! Roagă pe Milostivul Dumnezeu și pe Preasfânta Maica Sa pentru ca orașul acesta să fie eliberat și pentru toți creștinii ortodocși.”

Smeritul Antonie a răspuns: „Mare ierarhe! Să-I mulțumim lui Dumnezeu și Pururea Fecioarei Maria, Maica Lui. Ea a auzit rugăciunea ta și L-a rugat pe Fiul Ei. Orașul și toți creștinii ortodocși vor fi salvați pentru rugăciunile tale. Dușmanii vor fi învinși în curând, doar că eu voi fi ucis de aceștia.” După ce a terminat cuvântul său, Cuviosul a fost străpuns de o săgeată.

Proorocia Cuviosului Antonie a fost făcută pe 2 iulie, când este cinstit Veșmântul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu.

Imediat după aceasta în rândul tătarilor s-a instalat o panică de nedescris, făcându-i să fugă de la zidurile orașului.

Sfântul Iona a construit o biserică în cinstea Veșmântului Născătoarei de Dumnezeu, pentru a comemora izbăvirea Moscovei de inamici.

Sfântul Ierarh Iona, Mitropolitul Moscovei a adormit în Domnul pe 31 martie 1461, fiind înmormântat în Biserica Preasfintei Născătoare de Dumnezeu pe care o ctitorise. La mormântul sfântului au început să apară vindecări minunate.

În anul 1472, moaștele Sfântului Mitropolit Iona au fost descoperite întregi și nestricate, fiind așezate în Catedrala Adormirii Maicii Domnului din Kremlin.

Sinodul Bisericii Ruse din anul 1547 a hotărât canonizarea Sfântul Ierarh Iona, Mitropolitul Moscovei și al Întregii Rusii.

Sfântul Ierarh Iona, Mitropolitul Moscovei și făcătorul de minuni al Întregii Rusii este prăznuit pe 31 martie (ziua adormirii în Domnul), pe 27 mai (ziua mutării cintitelor moaste  în Catedrala Adormirii Maicii Domnului din Kremlin), pe 15 iunie și pe 5 octombrie (Soborul Sfintilor Ierarhi ai Moscovei).

Sfântului Prooroc Amos

Image result for Sfântului Prooroc Amos

Sfântul proroc Amos este unul din cei 12 profeţi “mici” şi a trăit in secolul al VIII-lea înainte de Hristos. Acesta s-a născut în satul Tecoa, în pământul lui Zavulon, şi a proorocit 50 de ani. Iar Amesia, mincinosul preot al lui Vetil, bătându-l adesea, îl pizmuia şi-l defăima; şi în sfârşit l-a omorât fiul lui Amesia lovindu-l cu un toiag gros la tâmplele capului. Căci îl mustra pentru vicleşugul viţeilor de aur. Şi s-a dus la pământul său încă cu suflet, şi peste două zile a răposat, către anul 787, şi a fost îngropat cu părinţii lui. Amos se tâlcuieşte: tare credincios, popor aspru, vârtos. Deci era la chipul trupului păros, bătrân, având barba ascuţită şi asemenea la chip cu Ioan cuvântătorul de Dumnezeu. Sf. prooroc Amos nu trebuie confundat cu Amos, tatăl Sfântului Prooroc Isaia.

Sfinţii Mucenici Grigorie, Casian

Cuviosul Ieronim (347)

Ieronim

Sfântul nostru parinte Ieronim s-a nascut în anul 347 la Stridon, în apropiere de Acvileea, în Italia de Nord, într-o familie crestina. La vârsta de doisprezece ani fu trimis la Roma pentru a-si face studiile pe lânga gramaticianul Donat care trezi în el gustul pentru retorica, de care toate lucrarile sale vor ramâne impregnate. Tânarul, înzestrat cu un temperament înflacarat si o memorie impresionanta, studia cu ardoare si dovedea o neostoita dorinta de cunoastere. Desele vizite la mormintele Mucenicilor, în catacombe, îi insuflara o râvna absoluta fata de Hristos ; dar, luat de valul celor cu care îsi petrecea vremea, tineretea sa fu în aceeasi masura dezordonata si furtunoasa, lucru pe care mai târziu îl regreta cu amaraciune. Pe la douazeci de ani, la putin timp dupa ce primi Botezul, parasi Roma pentru a se duce la Trevi, pe atunci resedinta împaratului, în scopul de a face cariera în administratie. Acolo simti el chemarea irezistibila a lui Dumnezeu : sa paraseasca totul pentru a se pune în slujba Lui. Angajându-se deci în viata ascetica cu toata înflacararea unui caracter care nu admitea nici un compromis, hotarî sa urmeze exemplul Patriarhului Avraam si al tuturor celor care se exilasera din dragoste pentru Dumnezeu. Dupa o perioada revine in lume si  se dedica importantei sale lucrari de traducere a Sfintei Scripturi dar si de aparare a credintei ortodoxe in fara ereticilor.

Sfantul nu putea sa taca în fata evenimentelor ecleziastice alte timpurilor si cu aceeasi ardoare pe care o manifestase în lupta împotriva patimilor pustiei, se angaja în lupta pentru apararea adevarului împotriva ereticilor.

Rugaciunea de Miercuri

Doamne Atotputernice și Atotîndurate! Îmi aduc aminte că Te-ai născut Om din Sfânta Fecioară în peșteră și ai fost vândut cu treizeci de arginți de ucenicul cel viclean, ca să ne răscumperi pe noi, păcătoșii, de sub puterea diavolului. Pentru aceasta, Te rog, îndură-Te de mine, păcătosul!

Primește, Doamne, această mică a mea rugăciune, și umilita a mea voință, că mă întristez pentru că Te-am întristat, și mă amărăsc pentru ca Te-am supărat fără de număr. La Tine, Prea Bunule Mântuitor, am toată speranța, și cred că Tu, care din iubire de oameni ai primit să fii vândut pentru noi, Te vei îndura și de mine acum, ca să mă mântuiești de chinurile cele de veci, și să mă învrednicești Împărăției Tale.

Nu Te depărta de la mine Doamne, și ajută-mi, ca în toate sa fac voia Ta, și să nu Te mai răstignesc în toate zilele cu faptele mele cele păcătoase, nici sa Te batjocoresc cu cugetele mele cele rele, precum făceau iudeii cei necredincioși în timpul Sfintelor Tale Patimi, ci ca femeia cea pacătoasa să-Ti spăl picioarele, cu lacrimile ochilor mei, pentru ca să mă învrednicesc a auzi și eu din Gura Ta cea dulce: Iertate să-ți fie păcatele…

Amin.

*

Cititi si :

Atentie mare sa nu va pacaleasca stilistii !

Sa nu cadeti cumva in ratacirea stilistilor care umbla disperati acum dupa noi adepti ai sectei lor !!!  Mai multe amanunte mai jos :

https://dreaptacredintadupasinodultalharesc.wordpress.com/2016/12/17/atentie-mare-sa-nu-cadeti-in-ratacirea-stilista/

IMPORTANT DE STIUT :

https://dreaptacredintadupasinodultalharesc.wordpress.com/2017/01/12/important-de-stiut-hotarirea-sfintului-sinod-de-la-20-noiembrie-1583-catre-toti-crestinii-adevarati-madulare-ale-sfintei-catholice-universale-si-apostolesti-biserici-de-rasarit-a-lui-hristos-di/

https://dreaptacredintadupasinodultalharesc.wordpress.com/2017/01/07/7-ianuarie-craciunul-pe-stil-vechi-sau-sf-ioan-pe-stil-nou-cum-e-mai-corect/

https://dreaptacredintadupasinodultalharesc.wordpress.com/2017/01/23/cine-trebuie-sa-faca-pogoraminte-la-pacate-oamenii-sau-dumnezeu-sau-unde-duc-pogoramintele-oamen

https://dreaptacredintadupasinodultalharesc.wordpress.com/2017/06/12/furi-si-vanzatori-de-cele-sfinte-apostatii-au-taiat-anul-acesta-2-saptamani-din-postul-sf-apostoli-petru-si-pavel-intrand-astfel-sub-anatemele-sf-parinti/

 

Advertisements